Sunday, October 07, 2007

Werkreis: Flekkefjord

Maandagochtend 4 uur begon een werkweek in Flekkefjord, een stadje midden tussen Stavanger en Kristiansand in het uiterste zuiden van Noorwegen. Flekkefjord DC is een geinig stadje met witgeverfde huizen, smalle straatjes, een heerlijk dialekt met 'skarring' (de letter R die ongeveer als een G wordt uitgesproken) en een heel gemoedelijke sfeer. Dat gemoedelijke is heel gezellig als je op vakantie bent maar duidelijk niet als je probeert in een week een gemeente in stelling te brengen voor een half jaar durende taxatieproject. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en tussen de lange werkdagen door heb ik nog wat foto's genomen, vooral van het stadsdeel Hollenderbyen (Hollanderstad).



Hollenderbyen ontstond vanaf de 13e eeuw doordat er een levendige handel in vooral hout en vis was met Nederland. Die handel zorgde ervoor dat de Nederlandse bouwstijl werd geimporteerd. Later werden veel huizen wit geverfd als statussymbool - wit was de duurste kleur verf. Hierboven een stukje Hollenderbyen met links koffietent 'Den flyvende hollender' (jepp) - en rechts in de verte ons hotel.


Hieronder het uitzicht vanaf het gemeentehuis. Rechts vooraan 'Geoservice headquarters' (voor de duur van het projekt hebben we zowaar een eigen huis ter beschikking) - rechts verderop de bibliotheek, en in de verte kwamen vroeger de Hollanders aanvaren.


No comments: