Sunday, June 18, 2006

Bezoek Jan en Hetty


Onze eerste 'echte' gasten zijn mijn ouders, Jan en Hetty. Ze zijn een lang weekend op bezoek geweest om met eigen ogen te zien hoe ons nieuwe leventje in Trondheim eruit ziet. We hebben geprobeerd er een leuk weekend van te maken en dat is volgens mij gelukt.

Vrijdag vroeg in de nacht (3 uur) stonden mijn ouders al op om op tijd de vroege vlucht op Schiphol te kunnen halen, de reis via København met het propellorvliegtuigje van Widerøe verliep verder prima. Vrijdagmiddag hebben we eerst maar eens een wandeling gemaakt door het centrum van de stad, en sterke koffie gedronken bij de beste koffietent in town, Dromedar. Onderstaand trouwens niet Dromedar maar een andere bekende plek in de stad.


Na het avondmaal thuis besloten we om de dag nog wat verder vol te proppen en nog een avondwandeling te maken in de Bymarka. Vanwege het slechte weer, het ruige terrein, en alle vermoeienissen van de hele dag wisten mijn ouders slechts met uiterste vastberadenheid de beklimming van de Geifjellet tot een goed eind te brengen - maar hopelijk was het uitzicht daarna de moeite waard.

Na een lange diepe slaap kwam er dan uiteindelijk toch weer een volgende dag - met een bezoek aan een stukje regenwoud op Fosen, het schiereiland aan de overkant van de fjord. Eerst met de pont over (zie foto bovenaan), daarna een heerlijke wandeling door een vallei met een riviertje, en aan weerszijden restanten van regenwoud.

De paddestoelgeinteresseerden zijn vast gecharmeerd van deze prachtige zwam - biefstukzwam? Tondelzwam? Wie het weet mag het zeggen - gebruik de comment-knop...

Maar goed, bloemen stonden er ook weer in allerlei soorten en maten natuurlijk, en voorlopig raak ik nog niet uitgekeken op zoveel fraais:


Tegen het einde van de middag hebben we nog even de hengels uitgegooid, en het was de eer aan pap om de eerste vis binnen te halen - een gup weliswaar, maar toch.


Na al deze belevenissen in de natuur hebben we zondag wat bijgeslapen en vervolgens een landhuis bezocht op ongeveer het hoogste punt aan de rand van de stad - het Ringve museet. Met daarin een museum inderdaad, gespecialiseerd in de geschiedenis van muziekinstrumenten. Het was leuker dan we vooraf hadden verwacht, vooral dankzij de demonstraties op bere-oude piano's etcera.

Maandag hebben pa en ma genoten van een welverdiende vrije dag - terwijl Stefan en ik een dagje op kantoor doorbrachten werd het centrum van de stad onveilig gemaakt door Jan en Hetty. Deze dag was ook alweer het eind van het bezoek - mam en pap, hartstikke leuk dat jullie geweest zijn - bedankt, en tot ziens.

No comments: