Saturday, May 10, 2008

Jordskokk



De kassieres bij de supermarkt worden vaak heel nerveus als ik met pastinaak, pompoen of zoete aardappelen kom aanzetten bij de kassa. Sommigen doen alsof hun neus bloedt en slaan doodleuk 'wortel' aan, anderen kijken me vreemd aan en vragen dan 'wat IS dit?'. De meeste kassieres weten nog wel wat een andere ongewone groente is: jordskokk (spreek uit joerskok). Vroeger werd die meer gegeten in Noorwegen maar tegenwoordig is het een beetje een vergeten groente. Dat geldt ook voor pastinaak bijvoorbeeld maar omdat die eigenlijk ook heel lekker zijn heb ik maar eens een bakje jordskokk meegenomen.

Jordskokk, in het Nederlands aardpeer, topinamboer of Jeruzalemartisjok, ziet er uit als een aardappel met een bad-hair day. Je moet ze net als aardappels dun schillen en dan kun je ze koken of bakken. Ze smaken fris, kruidig, zoet en ik denk dat we er nog heel wat van gaan eten.

Hier komt een recept voor jordskokk-soep (voor 4 personen):

Fruit een in stukjes gehakte grote ui, bak 400 g in 'frietjes' gesneden jordskokk 5 minuten mee, beetje peper en provencaalse kruiden erbij. Dan groentebouillon erbij zodat het genoeg soep wordt voor 4 personen. Tegen het eind gooi je er een klont creme fraiche in en klaar.

Afgelopen Pinksterweekend waren we nog steeds onder de indruk van die lelijke knolletjes en lazen ergens dat ze -30 graden overleven, meerjarige planten zijn, en leuke gele bloemen krijgen. Perfekt voor in onze tuin-in-wording dus! Na wat rondbellen bleek een eco-boerderij in Melhus jordskokk te verkopen, dus zijn we in de auto gestapt en hebben we Melhus bezocht, 20 km ten zuiden van Trondheim.

De boerin was nog een beetje slaperig zei ze want afgelopen nacht was er een veulentje geboren op de boerderij. Voordat we het wisten stonden we in de 'fjøs' - de veeschuur - te kijken naar het veulentje van een Shetland-pony. In het halfdonker een foto maken met een mobieltje is nogal een long shot maar hier zijn moeder en zoon:


Met een grote zak jordskokk + uien + aardappels stapten we weer in de auto en na een middag in de tuin wordt het nu afwachten totdat we ergens in de herfst jordskokk kunnen oogsten.

No comments: