Saturday, May 16, 2009

Even in Evenes



Deze week ben ik een dagje heen en weer geweest voor een verkoop-bezoek aan een dorpje in het verre Noorden: Evenes heet het, en het ligt tussen Harstad en Narvik. Deze keer geen kaartje, maar laten we zeggen dat Evenes een ruime 1000 km ten noorden van Trondheim ligt. De reisagente giechelde al aan de telefoon toen ik de reis bestelde "hihi da's ook niet echt makkelijk te bereiken zeg jeetje".

Het tweede deel van de reis (Bodø - Evenes) was met een Dash-vliegtuigje van firma Widerøe. In Noorwegen was Viggo Widerøe de grote luchtvaartpionier die als eerste de kustroutes Bergen-Trondheim-Bodø-Tromsø begon te vliegen. Inmiddels is Widerøe een beetje ondergesneeuwd door SAS en Norwegian maar nog altijd heeft vliegen met Widerøe iets nostalgisch - kleine vliegtuigjes, waarin de deur naar de cockpit gewoon wagenwijd open staat, de enige stewardess een grote cape om en een rare hoed op heeft (de dames zien eruit als in 'The Nanny') en het mooiste van alles: dat prachtige diepe geronk van de propellors.

Widerøe-vluchten kunnen nogal turbulent zijn maar deze keer was het heel rustig. Ik wilde eigenlijk een krantje lezen maar zat de hele reis uit het raam te kijken naar het wilde landschap onder ons waar de laatste sneeuw nog aan het wegsmelten is.




No comments: