Monday, April 17, 2006

Paas-tripje naar Kristiansund

Pasen is nogal een 'big thing' in Noorwegen. Het is ook meestal net de periode dat de overgang van winter naar voorjaar plaatsvindt, tot groot genoegen van iedereen die maandenlang in het donker heeft gezeten. En goed moment dus voor ons eerste weekendje weg in eigen land - naar Kristiansund, op ongeveer 200 km ten zuidwesten van Trondheim. Hieronder een aantal foto's...



Een aantal keer hebben we met een ferry een fjord overgestoken. Mooie break tijdens de reis, en meestal een mooie gelegenheid om wat foto's te nemen.



Aan water geen gebrek en aan geld ook niet - dus waarom dan niet af en toe een leuke brug of een fikse tunnel bouwen?

Uiteindelijk zijn we aangekomen in Kristiansund. Dat was best leuk maar gelukkig niet zo leuk als Trondheim. Vlak voordat het echt donker werd (21.15) nog net even een charmante foto van de haven.

Na een nachtje slapen in een beroerd hotelletje (volgende keer maar een nog duurdere zoeken) hebben we 40 km gefietst op Averøya, een eiland voor de kust bij Kristiansund. Het was geen kattepis. Sneeuw en ijsresten op de hogergelegen delen van de route, flinke hellingen af en toe... we verwachten nu toch enig respect van de fietsers onder u.

Zelfs zonder zon is het mooi.

Dit is een stavkirke. Daar zijn er heel veel van in Noorwegen maar dat was onze eerste.


Hieronder een stukje van de Atlanterveien, een beroemde kustroute met heel veel bruggen en tunnels.

Nog een berg? Nou vooruit dan, omdat ze zo mooi zijn...


De uitsmijter dan... op de terugweg zagen we opeens twee elanden lopen op een zijweggetje. Rare beesten, heel groot, met een enorme kop... mooie afsluiting van een leuk weekendje weg.

3 comments:

Anonymous said...

Hee Jasper en Stefan,

super gave foto's. Maar toch even een kleine opmerking vanaf het ecologie front, volgens mij hebben jullie een eland te pakken in plaats van een rendier.

Leuk om zo een beetje bij te houden hoe het gaat
groeten
Thomas

Anonymous said...

Heeee J & S
Ik wilde net als Thomas melden dat jullie rendier een eland is, maar dat weten jullie nu al. Is echt zo. Elanden zijn namelijk ongeveer 2 m hoog (bij de schoft) en rendieren halen misschien net de 1,20 m als ze groot zijn. Pas op met moeder elanden met baby's, die zijn gevaarlijker dan de meeste beren. Altijd goed opletten tijdens de weekendtripjes dus.
Verder ziet het er mooi uit allemaal! Veel plezier daar!

Mirjam

Stefan og Jasper said...

Afdeling Wageningen, sectie 'Ecologisch front' - Bedankt. Inmiddels hebben we de kwestie aangekaart hier en inderdaad, het is een zgn 'Elg' / Moose / Eland.