Saturday, January 06, 2007

Alcohofobia

Noren en alcohol hebben altijd een beetje een moeizame haat-liefde relatie gehad. Nadat ooit de alcoholconsumptie uit de hand gelopen was volgde een totale drooglegging en was alle verkoop van alcohol verboden. Alleen in staatswinkels, de zgn. vinmonopol-winkels, mocht alchohol worden verkocht. Aanvankelijk mondjesmaat en in een stalinistisch sfeertje - later, vooral de laatste jaren, werd het wat gemoedelijker en groeide het assortiment. Toch voelt het ook nu nog een beetje raar om in zo'n zwaar bepantserde winkel rond te lopen met overal camera's en iets te veel personeel voor het gezellige.

In supermarkten is het niet mogelijk om iets anders te kopen dan bier, en ook hier kun je bijzondere tafereeltjes aantreffen. Zo is de verkoop van bier na 20 uur 's avonds verboden, terwijl de meeste supermarkten sluiten om 21 of 22 uur. Klokslag acht uur wordt dit probleem elegant verholpen door een keurig gordijntje te spannen rondom de stapel bierflesjes. In de sjiekere supermarkten hangt er netjes een bord bij, maar de eerste keer dat we dit meemaakten waren we nog bezig met onze supermarktverkenningsronde en waren we fijn aan het shoppen in de plaatselijke low-budget supermarkt, waar alleen een groezelig derdehands laken over het bier heen werd gegooid zonder verklaring erbij.





(Bier wordt niet verkocht na 20 uur, op zaterdag 18 uur).

We hebben afgesproken het niet te vaak te hebben over het prijsniveau, maar bij wijze van uitzondering kan ik nog wel even melden dat alcohol toch echt de kroon spant: een flesje slobberwijn kost ongeveer 100 NOK - 12 euro. Aangezien Noorwegen zo rijk geworden is door niet alleen de olie maar vooral ook door het staatsmonopolie op alcohol (dat is mijn theorie in ieder geval :-) is het niet waarschijnlijk dat op korte termijn een flesje wijn betaalbaarder wordt.

Veel Noren steunen het staatsmonopolie op alcohol - de stakkers zijn nooit anders gewend natuurlijk. Zoals voor alles geldt wat spannend, duur of illegaal is, wordt ook alcohol bereinteressant gevonden. Noren zijn zo geconditioneerd op alcohol dat zodra er een fles in zicht is, deze zo spoedig mogelijk moet worden leeggedronken. Dat leidt ertoe dat een avondje uitgaan meer een soort bezoek aan een detox-kliniek is; driekwart van de aanwezigen is domweg nauwelijks meer aanspreekbaar. Soms best grappig als je zelf ook een paar biertjes achterover hebt geslagen, maar niet echt bevorderlijk voor het sociale karakter van zo'n avondje. Gelukkig hebben Noren een heel aangename dronk over zich, ze gaan meestal niet schreeuwen of agressief doen - dat hoort namelijk niet - ze worden alleen eerst heel gezellig en amicaal, daarna misselijk, vallen om en/of kunnen niet meer lopen.

Aansluiting bij de EU zou ervoor kunnen zorgen dat dit staatsmonopolie moet worden opgeheven maar voordat het zover komt moet er eerst een politieke aardverschuiving plaatsvinden... maar goed, we willen toch af en toe kunnen proosten op ons nieuwe leventje... dus hebben we er graag een paar extra centen voor over. Skål!

1 comment:

Anonymous said...

Zo ik ben weer bij,
We liepen een maand achter. Gelukkig biedt skype ook uitkomst als je niet altijd het blog leest...
Veel plezier deze winter en dat er nog maar veel sneeuw mag vallen. Ik ben benieuwd naar het blog met de titel "Een jaar later" en "Wie heeft er afgelopen jaar gewandeld met Jasper en Stefan" Als ik jullie blog zo bekijk, hebben jullie veel nederlanders blij gemaakt. Op naar het tweede jaar!