Wednesday, June 18, 2008

Folldal



Folldal is een gemeente met een oppervlakte van 1275 vierkante kilometer. Dat is bijna even groot als de provincie Utrecht. In Folldal wonen 1674 mensen. In de provincie Utrecht 1200000. Je kunt dus gerust stellen dat Folldal niet zo heel dicht bevolkt is - maar in het gemeentehuis is het een drukte van jewelste want ook deze gemeente wil per sé vastgoedbelasting gaan invoeren. Op weg dus naar Folldal city.



Folldal ligt aan de zuidoostkant van het Dovre-massief, precies op de waterscheiding eigenlijk tussen 'Oslo' en 'Trondheim'. De riviertjes in het noorden van de gemeente leiden uiteindelijk naar Trondheim en Røros, in het zuiden monden andere prille riviertjes uit in de Oslofjord. De hele gemeente ligt hoog in de bergen, waar eigenlijk alleen nog mos, heide, bergmeertjes en boothuisjes + buiten-wc's (zie boven) te vinden zijn.


Verder heb je zo hoog in de bergen een typisch Noors fenomeen - de 'seter'/'sæter': de zomerboerderij. Vroeger trokken mensen vanuit het dal het hooggebergte in met medeneming van de hele kudde koeien, schapen, varkens etc. De beesten konden dan grazen zodra de sneeuw was weggesmolten, en de mensen genoten van een 'the hills are alive' zomer. Tegenwoordig worden veel van die zomerboerderijen gebruikt als vakantiehuisje maar in sommige gemeentes waaronder Folldal zijn veel van 'setre' nog altijd in bedrijf.

In het zomerseizoen worden kuddes schapen losgelaten in de bergen. Er worden er wel een flink aantal opgevreten door (geen grap!) beren, wolven, veelvraten, lynxen en andere roofdieren, maar de lammetjes van dit jaar zijn zich nog van geen kwaad bewust - hieronder leert er een hoe je moet herkauwen. Hopelijk leert hij snel want in september komt de eerste sneeuw al weer...




No comments: