Wednesday, July 08, 2009

Lekker weg in eigen land 2009 deel 2


Na Bergen zakten we verder af naar het zuiden. Om precies te zijn naar Bømlo en Leirvik, waar we een Noorse vriend opzochten. Op weg vanuit Bergen bezochten we ook nog de huizen van Edvard Grieg en later die van Ole Bull. Grieg is natuurlijk bekend, Ole Bull is alleen bekend in Noorwegen. Ole was een Amerikanofiele Noor die in de 19e eeuw Noorwegens eerste violist/popster werd. Hij liet een bijzonder huis bouwen op een eiland dat hij eerst maar even had aangeschaft (zie boven).

In (of eigenlijk op - het is een eiland) Bømlo fietsten we stilletjes het gemeentehuis voorbij waar de laatste loodjes werden gelegd aan het projekt waarvan ik (tot voor mijn vakantie) projektleider van was. Iets verder naar het zuiden kwamen we uiteindelijk bij de volgende toeristische klapper: Preikestolen (preekstoel, jep). Dat is een rots die 600m boven de fjord uitsteekt.



Flekkefjord was de volgende bestemming. Ook hier was ik een paar keer geweest voor mijn werk dus dat was ook leuk om nu eens met z'n tweeen te bekijken. Zie ook deze link. We hebben gefietst op Hidra, een prachtig hytte-eiland. In het zuiden van het land worden alle medeklinkers 'bløt' - zacht, zompig? - zodat bv Hitra (vlak bij Trondheim) Hidra wordt, en båter (boten) wordt båder.

Verder naar Kristiansand waar we de dierentuin en de stad hebben bezocht, en ook het oer-Noorse pretpark met entertainment-deel 'Kaptein Sabeltann' en het moraal-indoctrinatiegedeelte Kardemomme by (de tekst op deze pagina is afkomstig uit Kardemomme by, een fantasiewereld van een bekende schrijver. Uiteindelijk zijn we neergestreken in Sandefjord, op bezoek bij de moeder van een (andere) vriend van ons.

Het laatste bezoek in de vakantie was in Oslo, waar we de Skeive dager (homo-dagen) hebben bekeken. Op weg naar huis hebben we overnacht bij een stel (weer andere) vrienden waarvan een werkt in Eidsvoll museum (de plek waar Noorwegens onafhankelijkheid van Zweden werd beraamd en waar de grondwet werd opgesteld).



Zo, dan hebben we nu midden, noord en zuid-west Noorwegen gezien. Klaar is Kees?

No comments: