Wednesday, May 17, 2006

17. mai - feest!

Dat was onze eerste 17e mei - de dag waarop Noorwegen een grondwet kreeg in 1814. Dat wordt gevierd met 3 optochten - eentje 's ochtends voor de kinderen ('Barnatog'), eentje om 1 uur ('Borgertog'), en dan nog eentje voor studenten. Ondertussen brunchen, hapje tussendoor, champagne, wijn, bier - het kan niet op, zeker niet doordat het hier opeens heerlijk weer was. Hieronder een sfeerimpressie; de foto's zijn genomen met mijn mobieltje dus ze zijn niet echt superscherp.

Het mooiste gezicht is het dat meer dan de helft van de mensen in klederdracht rondloopt! Ik heb me daar nog nooit zo druk om gemaakt, maar het is eigenlijk heel mooi - ookjonge mensen lopen in prachtige creaties rond. Elke provincie heeft zijn eigen klederdracht, en elke stad heeft ook weer een eigen variant.


Vandaag is ook ongeveer de meest nationalistische dag van het jaar - overal vlaggen dus.



De Borgertog is ook de manier voor honderden plaatselijke verenigingen en muziekgroepen om zich te presenteren. Uiteraard ontbrak ook de plaatselijke COC niet - die heet hier LLG.


Al met al een hele fijne dag dus. We hebben weer een aantal nieuwe mensen leren kennen ondertussen, waaronder de meeste leden van het filmclubje waaraan we gaan deelnemen - ons volgende projectje.

1 comment:

Anonymous said...

Als echte inwoners van Trondheim hebben jullie nu ook een mooi kostuum aangeschaft.