Friday, May 05, 2006

Odd Reitan

Even een stukje lokale politiek. Odd Reitan is Trondheims rijkste man - oprichter van 3 grote supermarktketens, vastgoedmagnaat, dus rijk geworden door goed gebruik te maken van de plaatselijke mogelijkheden. Het enige dat hij nog niet heeft is een plaatsje in de geschiedenisboeken, maar Odd is vastbesloten daar verandering in aan te brengen.

In de krant van twee weken geleden was een full-color katern bijgevoegd van 20 bladzijden, gedrukt in opdracht van Odd, met als thema: Odd maakt van Trondheim Europa's meest levendige stad. Aan ambities ontbreekt het hem blijkbaar niet. Zijn bedoeling is het om de stad eens even grondig te 'pimpen' - een promenade langs de rivier maken (ok), een parkeergarage onder hartje stad (ok), bussen weren uit het centrum (ok), winkelstraten geheel overkappen (niet ok), het centrale plein opfluffen (ok), en... dat alles door het centrum in vier kwadranten onder te verdelen (kennis, handel, wonen, cultuur)...vooruit... zodat alles samen, vanuit de lucht bekeken, lijkt op een hartje... want Odd houdt van Trondheim (niet ok).

Best opvallend, dat een privé-persoon zich bezig houdt met grootschalige stadsplanning. Zie ik in Nederland niet zo gauw gebeuren... misschien tekenend voor de Noorse ondernemingslust. Ook apart trouwens dat Mr. Reitan met zijn plannen voor een aanzienlijk deel over de gemeentelijke plannen heenwalst. We zijn benieuwd hoe het afloopt met Reitan's streven naar een standbeeld op de markt maar wensen hem voorlopig succes.

No comments: